Monday, 20 June 2011

SOSIOLOGI SUKAN - Perpaduan dan Integrasi Kaum dalam Konsep Sukan Untuk Semua


Sabtu September 25, 2010 

Konsep Sukan Untuk Semua Dapat Pupuk Perpaduan Kaum 

SHAH ALAM: Konsep sukan yang disertai oleh semua kaum di peringkat akar umbi adalah lebih berkesan dan berkekalan dalam memupuk perpaduan negara, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.
Katanya pembangunan sukan di peringkat akar umbi mampu mewujudkan semangat berpasukan bagi memantapkan ikatan perpaduan dan keharmonian masyarakat.
"Justeru itu, bidang sukan harus diterokai dengan giatnya agar golongan muda boleh berinteraksi melalui sukan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Liga Kampus Dodgeball 2010 di Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, dekat sini, Sabtu.
Koh berkata Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional akan bekerjasama dengan Kementerian Belia dan Sukan, institusi pengajian tinggi serta sekolah dalam mempromosikan konsep sukan untuk semua di semua peringkat.
Beliau juga menggesa agar sektor korporat melalui tanggungjawab sosial korporat (CSR) memberikan tajaan dan sumbangan secara langsung kepada pembangunan sukan dalam usaha memupuk perpaduan. .

BERNAMA

No comments:

Post a Comment